Czas na pierniki.
Mój przepis na pierniki jest bardzo prosty. Jest jednak
jeden minus- trzeba czekać 2 dni zanim pieniki zmiękną. Postanowiłam upiec je
już teraz. :)
Zacznijmy od przepisu...
mały słoiczek miodu ( 0,5 l)
1,5 kostki margaryny palmy
6 jaj (z czego 3 białka ubić)
5 dkg. kakao
1 szkl. cukru
1 łyżka sody
1 przyprawa do pierników
0,5 szkl cukru ( który
trzeba skarmelizować)
szkl. wody
1 kg mąki
Proste przygotowanie: do skarmelizowanego cukru dodać miód i
margarynę (mieszać na gazie)-odstawić do przestygnięcia.
Składniki
sypkie zmieszać razem i stopniowo dodawać na przemian z jajkami do
przestudzonego płynu.
Gotowe ciasto należy rozwałkować i można wycinać kształty.
0 komentarze:
Prześlij komentarz